top of page
  • Obrázek autoraDFM

EIZO: JEDEN KABEL VLÁDNE VŠEM!

Jak jsme avizovali v našem březnovém čísle, prošly naší redakcí tento měsíc dva úžasné monitory od společnosti EIZO. Ten luxusnější a o chlup lepší model CS2740 představujeme v tištěném čísle DF196 Březen 2020. O jeho jednodušším sourozenci si můžete přečíst zde, na našem webu.



Společnost EIZO se zcela evidentně nefláká. Slyší požadavky svých zákazníků, ale i náročného trhu a přináší monitory, které plní jejich požadavky beze zbytku. Zářným příkladem jsou dvě novinky řady CS. Řada CS patří stejně jako královská řada CG do skupiny monitorů ColorEdge.


Tak je označena ve společnosti EIZO špička jejich produkce, sloužící pro foto – grafický průmysl, digitální produkci a ostatní produktivní zaměření. Každý, kdo hledá ke své práci absolutní korektnost barev, musí se jednoho dne s některým z nabízených modelů setkat.


Ovšem ve chvíli, kdy většina spotřebitelů přestane „áchat“ nad tím skvělým obrazem a dojde k cenovce, stane se dost často, že rychle vychladne. Ono to není nijak závratné, na to, co to umí, ale kamarád co „dělá do počítačů říkal, že tenhle displej z obchoďáku za 2 999 Kč s dépéhá je…“ Prosím vás, takhle ne! Bavíme se tu o seriózní práci. Takže použiju svou oblíbenou „kalkulačku“. Tento model, který vám dnes představím má doporučenou maloobchodní cenu vč DPH 27 990 Kč. Budu vycházet z toho, že nemáte firmu, nejste plátci DPH, nic si neodečtete a tím pádem vysolíte 28 tisícikorunových bankovek. Tak jedem.


Společnost EIZO dává na svoje produkty záruku 5 let. Ano, ze zákona musí dát 2 roky, ale EIZO si natolik věří, že nabízí garanci ještě o tři roky delší. Bez příplatku prosím. Prostě koupíte, zaplatíte, razítko bum a běží pět let! Běžný rok má 365 dní. Nepracujeme všechny, ale žijeme v době, kdy počítač nám dává práci, zábavu, ponaučení. Takže jej používáme prakticky denně. Ale když jej budu brát jako pracovní nástroj, dejme tomu, že rok má kolem 250 pracovních dnů. Pokud tyto dny vynásobím pěti lety, kdy mi EIZO garantuje bezchybný chod, nebo pomoc v případě potřeby, dostanu 1250 dní. A teď to přijde. Pokud vezmu doporučenou cenu zaokrouhlenou na 28 000 Kč a vydělím ji těmi pracovními dny, dostanu se k částce 22,40Kč/den. Necelých 23 korun českých na den. O tom, že monitor po pěti letech nezemře snad nemusím mluvit. A i kdyby, určitě je zde certifikovaný servis, který dokáže navrhnout řešení. 23 korun… Osminka másla, kilo brambor, polotučné mléko, necelých osm housek… Najednou je ta cena mnohem lepší, co říkáte?



Takže co přináší nové EIZO CS2731, které z pohledu pětileté záruky vyjde na 23 korun denně?

Úžasný pokrok v zobrazení. Oba modely, CS2731 i CS2740 si nezadají se špičkovým CG2730, které má navíc integrovanou kalibrační sondu, s tím spojené ještě přesnější nastavení, a hlavně sadu profilů pro profesionální video tvůrce. Pokud patříte ke špičce a potřebujete korektní zobrazení pod CMYK profilem, pak musíte samozřejmě ještě o stupínek výše, k modelu CG279X. Ale my jsme hlavně fotografický magazín. Takže vše, co potřebuje fotograf, tento monitor zvládá na jedničku. Korektní zobrazení až 99 % barevného gamutu Adobe RGB, 100% pokrytí gamutu sRGB a 95% pokrytí gamutu DCI-P3. Uniformita barev v celé ploše je již u těchto monitorů standardem a navíc, monitor přichází z výroby precizně zkalibrován.


Ani jeden z nových modelů EIZO CS nemá integrovanou kalibraci, ta přísluší až vyšším modelům CG. Ale novinkou posledních let je skutečnost, že v továrně provedená perfektní kalibrace je uložena v paměti monitoru. Takže až jej donesete domů a zapojíte, stačí pouze stáhnout zdarma ze stránek EIZO software Color Navigator 7, případně jej doplnit balíčkem češtiny, nainstalovat a první okno se vás zeptá, zda chcete použít barevné profily z monitoru. Potvrdíte, zvolíte si barevný prostor sRGB, DCI-P3, nebo Adobe RGB a můžete začít okamžitě pracovat v korektním prostředí. Pokud se vám bude zdát, že barvy po nějakém čase nesedí, máte dvě možnosti. Vlastně tři. Půjčit si od někoho sondu, zakoupit vlastní sondu, odvézt monitor do českého servisu EIZO a požádat o novou kalibraci.

Jelikož jsou ale všechny nové monitory řady ColorEdge s LED podsvícením, ten okamžik nastane asi za hodně dlouhou dobu.



A nyní se dostaneme k tomu hlavnímu – k podivnému názvu představení monitoru v titulku.

JEDEN KABEL VLÁDNE VŠEM! Je to jak z Pána prstenů, že? Přiznávám, zaměnil jsem prsten za kabel, ale když ono je to všechno pravda!

Monitor nabízí 4 možnosti připojení. Dnes již poněkud archaické 8bitové DVI-D se 16,7mil barev a pak tři plnohodnotná, 10bitová propojení s 1,07mld barev: HDMI, DisplayPort a nově USB-C. Pokud použijete klasické starší propojení, tzn. DVI-D, HDMI a DisplayPort, musíte monitor propojit ještě pomocí jednoho USB kabelu. Ten zaručí komunikaci mezi počítačem a monitorem ohledně korektního nastavení barev a napájí zároveň USB hub, do kterého můžete připojit další periferie. Model CS2731 nabízí konektivitu čtyř USB konektorů, dva jsou ve standardu USB2.0 a dva jsou rychlé USB3.1. A teď přijde ten Tolkienův příměr. Pokud použijete USB-C kabel, který je samozřejmě součástí dodávky, nemusíte již zapojovat vůbec nic dalšího! A pokud máte vhodný notebook – v našem případě se jednalo o MacBook Pro 15“ zapůjčený od společnosti Megapixel, není nutno jej ani zapojit do elektrické sítě!


Nové displeje EIZO řady CS mají totiž dimenzovaný zdroj na 100 W. Kolem 30 W je spotřeba vlastních displejů. Přesně je to 33 a 35 W a zbývající energii jsou schopny dodávat jako Power Delivery do připojených notebooků podporujících tento nabíjecí standard. V praxi to znamená, že k displeji připojíte všechny periferie, poté jej propojíte USB-C kabelem s notebookem a ten dodá nejen signál pro obraz, ale zároveň se dobije jeho akumulátor. Poté stačí odpojit jeden jediný kabel a můžete si jej vzít do práce, do školy, na schůzku, kamkoliv.



Sečteno a podtrženo. Nové displeje EIZO řady CS přináší kvalitu, na kterou jsme byli zvyklí u nejvyšší řady CG za příjemnější cenu vhodnou pro masy. Každý, kdo si takový monitor zakoupí má před sebou dlouhá léta korektního zobrazování a klidu na práci.

O vyšším modelu CG2740 si přečtete v našem magazínu!

525 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page