top of page

Skupinový test oblíbených staroskel!

Milovníky staroskel se dočkali! V květnovém čísle testujeme oblíbené vintažní objektivy. Testovací snímky si pak můžete stáhnout a porovnat v plném rozlišení.


S příchodem jara a prvních květu, hodně fotografů sáhnou po starosklíčkách. Boom tohoto fenoménu nastal zejména s příchodem prvních bezzrcadlovek, které umožňují nejen použití v podstatě jakéhokoliv historického systému přes redukci, ale díky možnosti zvětšení a pomocníkům na ostření i bezproblémového používání těchto objektivů.

Díky tomu, že v dobách kinofilmů, nebyla výroba technologicky na takové úrovni jako dnes a tvorba optických členů pomocí laseru s přesností na setiny milimetru bylo spíše sci-fi, tak tyto objektivy trpí na výrobní nedokonalosti. Tyto nedokonalosti jim ovšem dávají i velkou část osobitosti. A to zejména co se bokehu týče. Většina starších objektivů, ale paradoxně má velmi dobrou ostrost. To je hojně využíváno i při portrétním fotografování venku, kdy vznikají velmi zajímavé snímky s někdy až bláznivým bokehem plným koleček.

Pokud přemýšlíte o pořízení nějakého starého objektivu, pak se dnes pokusíme přiblížit ty asi nejběžněji používané a jejich hlavní vlastnosti. Zaměříme se zejména na bokeh a ostrost.

Do testu byly zařazeny objektivy, které jsou běžně k dostání na bazarech a vynechal jsme vzácné a ceněné objektivy jejich cena může přesáhnout i cenu nového moderního skla.

U starých objektivů se cena řídí nejen například světelností, ale zejména vzácností. Některé objektivy se vyrobily jen ve velmi omezené sérii a v dobrém stavu se jich zachovalo jen velmi málo. Některé objektivy jsou zase raritní například svým původem. Jako například objektiv Cyclop 85mm. Ten totiž není ani z fotoaparátu, ale ze systému na noční vidění. Ale jelikož základem je Helios 85 ze zenitu, tak má velmi podobnou konstrukci jako fotografický objektiv, jen nemá clonu, takže jej lze použít s redukcí M42 i na zrcadlovkách.

Celý test najdete v květnovém čísle DF 221


320 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page